Information om esportakademin i Karlstad
Här finner du som förälder mer information om vad esport är, vilka utmaningar som finns och vad vår esportakademi går ut på.
Esport står för elektronisk sport och är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tvspel. För att ett spel ska vara en esport krävs det att de tävlande möter varandra och inte spelar mot datorn. Det är även den tävlandes prestation som ska vara det avgörande för vem som vinner och ingen slumpmässighet får finnas. (Källa: https://www.svenskesport.se/)
Esporten är sedan våren 2023 medlem i Riksidrottsförbundet.
Ytterligare aspekter som brukar känneteckna esport är att spelet har ett högt färdighetstak – det vill säga att det finns en ständig möjlighet att utvecklas, även efter att spelaren lagt ner mycket tid på spelet.
En annan viktig detalj är den möjlighet åskådarna har att följa matcherna. Esport är en publiksport och många av åskådarna spelar inte spelet själva, på samma sätt som de som tittar på fotboll inte alltid är aktiva fotbollsspelare. (Källa: https://esportforalder.se/ )
Esport är en relativt ung sport som hittills har saknat struktur och organisation. Detta har resulterat i en brist på utbildning och vägledning för unga spelare.
Under de senaste åren har dock framsteg gjorts och esport har generellt sett rört sig mot att anta den beprövade strukturen för traditionella sporter.
I och med att esport nu är medlem i Riksidrottsförbundet har ytterligare steg tagits för att öka antalet esportklubbar i Sverige.
Carlstad Kings Esports Club hävdar att “esport” och “gaming” är skilda från varandra.
Vi menar att gaming är jämförbart med att ägna sig åt fritidsaktiviteter med jämnåriga, såsom att spela boll på en lekplats. Omvänt är esport att likna vid att delta i en fotbollsklubb, komplett med träning, anläggningar och ett strukturerat ramverk.
Med vår esportakademi vill vi vägleda unga esportutövare. Detta inkluderar värderingar, fysisk aktivitet, mentalitet, mental hälsa, kost och social interaktion.
Genom vår esportakademi skapar vi en miljö där barn och ungdomar kan utöva lagsport, precis som i fotboll eller hockey. Men istället för att skjuta en puck eller sparka en fotboll använder de en datormus, ett tangentbord och ett headset.
Genom att delta i ett antal pass per vecka på Tolvmansgatans Fritidsgårds anläggning eller på distans kan spelarna ha roligt med likasinnade samtidigt som de utvecklas som individer. De kommer att lära sig vad det innebär att vara en lagspelare, vikten av fysisk träning, näring och sömn för esportprestationer samt betydelsen av vila och andra aktiviteter utanför esport. De kommer också att träna sin mentalitet för att hantera situationer som kräver lugn.
Ett träningspass med oss kan innehålla följande:
16.45 – 16.55 Individuell förberedelse och uppvärmning.
16.55 – 17.00 Tränaren går igenom dagens träning.
17.00 – 17.45 Laget samtränar under ledning av tränaren.
17.45 – 17.50 Varva ner och återställ stationen
17.50 – 18.00 Utvärdering av dagens träning.
Som förälder kanske du känner att du inte har en bra förståelse för vad esport är och kanske är skeptisk. Du är inte ensam! Läs mer om esport och att vara förälder på:
Om du vill få en djupare förståelse för ämnet och stödja ditt barns entusiasm föreslår vi att du läser Föräldrar och Esport